Fakopp 3D akusztikus tomográf az idős fák megmentéséért

korhadasAz idősebb fákon gyakorta látni korhadásra utaló nyomokat, melyek ellenére maga a lombkorona tápanyagellátása (még) nem tűnik akadályozottnak. Az apróbb, figyelmeztető jeleket pedig a kevésbé gyakorlott szem gyakran észre sem veszi. Azonban előfordul, hogy kívülről nem mutatkoznak a törzsben munkálkodó korhasztó gombák. A korhadást fehér és barna korhasztó gombák idézhetik elő. A barna korhasztó gomba felelős a faanyag cellulóz tartalmának elbontásáért.

 

mentesA viharok vagy az erősebb széllökések a meggyengült, korhadt fákat kidönthetik, eltörhetik és ezzel baleseteket, károkat okozhatnak autóinkban, épületeinkben vagy akár testi épségünkben. A Fakopp 3D műszer segítségével kiszűrhetők ezek a veszélyes fák, és eltávolíthatók, mielőtt még gondot okoznának. Azonban ennek az ellenkezőjére is figyelmet kell fordítani, ugyanis több helyen megfigyelhető, hogy olyan idős fát vágnak ki, melyek állapota még nem indokolná ezt. Ennek kiküszöbölésében is segítségünkre lehet a Fakopp 3D műszeres vizsgálat igénybe vétele.


meres_kozbenA műszert számítógép vezérli. A vizsgálat során a fa törzsében, körben érzékelőket helyezünk el, melynek számát és egymástól való távolságát a számítógép határozza meg. A gép és a program segítségével képesek vagyunk a fatörzsben a hang terjedési sebességét mérni. A hangterjedés sebessége fafajonként különböző, így a mérés során beállítható a faj és a hozzá tartozó jellemző érték. A mérés elindítása és az érzékelők „megkopogtatása” után máris láthatóvá válik az eredmény, mely megmutatja az esetleges korhadást vagy üreget a fatörzs belsejében. A kopogtatás által kiváltott hanghullámok a fát felépítő cellulózban terjednek. Ha ebben valamilyen változás van – úgymint üreg, illetve korhadt rész – az érték, vagyis a hangterjedés ideje megváltozik az egészséges törzsrészhez képest, amit a gép érzékel. A fában lévő üregek és korhadt részek levegővel teltek, itt a hang az egészséges részben terjed tovább, a tömör fatestben, megkerülve az elhalt részeket.


Az érzékeny Fakopp 3D műszer nagy segítség lehet ősfás parkokban, köztereken, fasoroknál, játszótereken, botanikus kertekben vagy akár lakóházak kertjeiben is, ahol értékes idős kort megélt parkfák állnak.

grafikon

A Fakopp 3D által készített képeken jól látszik az egészséges (balra) illetve a belülről korhadt fa (jobbra) akusztikus tomogram közti különbség.

Pásztor Petra
Növényorvos


 

mofosz novenyorvos_logo