Parkfavédelem a legkorszerűbb módszerekkel

endoterapia2Hamarosan itt a tavasz. Hogy gondtalanul élvezhessük nagy díszítő értékű lombos- és örökzöld fáinkat, időben gondolni kell védelmükre. A tavasz nemcsak kizöldülést, a károsítókat is elhozza!

A vadgesztenyék a vadgesztenye-aknázómolytól, a platánok a platánpoloskától, a japán-akácok a japán pajzstetűtől, a juharfák főként a levéltetvektől károsodnak, és a fenyőféléket is veszélyeztetik a kártevők. Kártételük gyengíti a fákat, korai lombhullást okozhat, váladékuk szennyezi a kerti bútorokat, autókat és utat nyitnak kórokozóknak, melyek lassú pusztulást, de gyors kiszáradást is okozhatnak.

Szeretnénk az önkormányzatok, útkezelők, lakóközösségek figyelmét felhívni, egy új, környezetkímélő megoldásra, az endoterápiás védelemre. A tünetek évente egy kezeléssel megszüntethetők, megőrizhető a fák kártevőmentessége, fenntartható egészséges fejlődése.

Iskolákban, óvodákban, játszótereken, kempingekben is nagy szükség lehet védelemre, ahol hagyományos vegyszeres kezelés nem végezhető egészségvédelmi okból.

Kerti éttermekben, udvarokban pihenésünket zavarhatja az amerikai bivalykabóca kártétele, allergén váladéka. Nyár közepétől szinte minden díszfát megtámad, jelenléte igen zavaró. Endoterápiával ilyen körülmények között is lehet védekezni.

A gombabetegségek is korai levélhullást okozhatnak, csökkentve a díszítő értéket. A kórokozók és kártevők elleni együttes védelem már kidolgozás alatt van.

Termőhelyi adottságok miatti tápanyaghiány is okozhat lombelszíneződést, klorózist. Ilyen esetekben főként mikroelem pótlás szükséges, ami egy menetben végzett kezeléssel megvalósítható lesz.

Az akusztikus favizsgálat (Fakopp 3D) hatékony módszer a korhadás korai felismerésére. A viharkárok megelőzésével megakadályozhatók a balesetek, épületekben, autókban bekövetkező károk, és a gyógyítás módjára is konkrét szaktanács adható.

Legyen biztonságban, működjön együtt velünk parkfáink védelmében!

Dr. Vályi István
növényvédő szakmérnök


 

mofosz novenyorvos_logo