Parkfavédők az értékes fáinkért

Parkfa A kertünkben álló, kellemes árnyat adó, magas fák megóvása minden évben fejtörést okoz a tulajdonosoknak és parkfenntartóknak. Amíg egy fa kicsi, könnyebben megoldható a védelme, de ahogy kezd túlnőni minket, úgy okozhat egyre nagyobb gondot a károsítók távoltartása.
A kártevők és szinte a „semmiből” támadó gombás betegségek évről-évre idő előtti lombszáradásra és lombhullásra kényszerítik szeretett fáinkat, mely sajnos a fák gyengülésével is jár. A küszöbön álló tavasz pedig egyre inkább sürget egy hatékony megoldást, mely a környezetre nézve sem jár a szennyezés veszélyével.

Az endofág károsítók, a fejlett önvédelmi módszerrel rendelkező kártevők, vagy a korhasztó gombák ellen nem elég hatékonyak a hagyományos növényvédelmi módszerek. Sok esetben éppen a fák habitusa, magas termete és koronasűrűsége akadályozza a védelem sikerét. Ami pedig a legnagyobb problémát okozhatja, az a köztereken, játszótereken és óvodákban, iskolákban, éttermek kerthelységeiben, kempingekben álló fák megvédése.

Az endoterápia egy korszakalkotó módszer a fák védelmében. A kezelés lényege, hogy itt a gyógyítás „belülről” történik, azaz a fák gyökérnyaki részén, körben készített apró furatokon keresztül beinjektált készítmény a nedvkeringés segítségével a levelekig jut. Hatékonysága önmagáért beszél, mert ezzel a módszerrel évente egy kezeléssel fenntartható a fák egészsége, kártevő- és kórokozó mentessége, valamint lendületes fejlődése. A felhasznált készítmény nem jut ki a környezetbe, minden cseppjével a kezelt fa védelmét szolgálja. Az endoterápiás módszerrel rovarok- és gombabetegségek elleni védelem, valamint a tápanyag utánpótlás is megvalósítható. A hasznos rovarok és atkák nincsenek veszélyben az endoterápiában részesített fák közelében, hiszen csak a növényt megkóstoló kártevők a hátrányosan érintettek. A hagyományos védelemnél a szomszédos, kezeletlen fákról várható kártevő migráció és kórokozó átterjedés veszélyt jelenthet, de az endoterápia a teljes vegetáció során védelmet nyújt a fáknak.

Gyakori parkfáink, vagy kertünk díszei a platánok, vadgesztenyék, hársak, juharok vagy a fenyőfélék sok polifág, de egyesek specializált kártevőkkel is „büszkélkedhetnek”, melyek szinte minden évben, kisebb-nagyobb populációkban meglátogatják őket, vagy éppenséggel rajtuk telelnek.

A platán csipkéspoloska szívogatása miatt száradó levelei, valamint csöpögő váladéka nagy kárt okozhat, az apiognomóniás betegsége a leveleket, hajtásokat és fás részeket is megtámadja. A vadgesztenyék a hírhedt vadgesztenyelevél-aknázómoly hernyójának nyújtanak táplálékot minden évben, minek következtében nyár végén már alig látunk lombbal rendelkező fát. Bizonyos vadgesztenye fajokon kárt okozhat a guignardiás betegség is. A hársak leveleit gyakran a gubacsatkák csúfítják el. A juharokon otthonra találó sörtéstetvek, gubacsatkák és gombás betegségek (ritizma, lisztharmat) igencsak csökkentik a fák esztétikai értékét és gyengítik a fákat. A fenyőket kedvelő szúbogarak, lucfenyő gubacstetvek több faja, a lucfenyő levéltetű és a fenyőhajtásmoly, lucfenyő-fészeksodró tűlevélfogyasztó hernyói előszeretettel károsítják ezeket a szép fákat. Gombás betegségei, az erdeifenyő tűelhalás, vagy a feketefenyő hajtáspusztulás viszonylag ritkán fordulnak elő. A minden díszfát szívesen látogató amerikai lepkekabóca, mely fehér viaszváladékával nemcsak, hogy nem nyújt kellemes látványt, de kártétele is súlyos lehet. A károsítók telelése sok esetben korlátozható, de telelési helytől függően nem akadályozható meg teljes mértékben.

A fafajokat és károsítóikat a teljesség igénye nélkül említettem meg.

A veszélyes károsítók elleni környezetkímélő védekezés napjaink egyik fontos kérdése, melyre most megoldást kínálunk. Válassza Ön is az endoterápiás favédelmet, mely megvédi fáit és a környezet egészségét!

Pásztor Petra
Növényorvos


 

mofosz novenyorvos_logo